Технологія отримання відбитка.

Технологія отримання відбитка.

Відбиток отримують за допомогою спеціальних відбиткових матеріалів: медичного гіпсу і різних пластичних мас, здатних набувати заданої форми і точно зберігати її.
.
Для уведення відбиткових мас у ротову порожнину та отримання форми використовують відбиткові ложки із пластмаси чи металу. Жорсткість ложок дозволяє зберігати отриману форму відбитка після виведення його з рота.
Виготовлення відбитка складається із таких послідовних етапів, як:.
1) підбір стандартної ложки та її індивідуалізація;.
2) приготування відбиткового матеріалу;.
3) розміщення матеріалу на ложці;.
4) уведення ложки з матеріалом у ротову порожнину;.
5) оформлення країв відбитка;.
6) виведення відбитка з ротової порожнини;.
7) оцінка відбитка (у разі знімання відбитка гіпсом цьому передує складання його частин).
Якщо відбиток планують отримати за допомогою еластичного матеріалу, то беруть перфоровану, з багатьма отворами, ложку. За відсутності такої краї звичайної ложки обклеюють на всьому протязі липким пластирем, створюючи таким чином ретенційні ділянки для фіксації в ній еластичної маси.
Якщо відбиток знімають гіпсом і, зокрема, з верхньої щелепи, то перед уведенням ложки в ротову порожнину вносять невелику порцію гіпсу в ділянку склепіння піднебіння і в ділянку горбів верхньої щелепи. У разі зняття відбитка еластичними масами цього робити не потрібно, але перед початком роботи слід ретельно вивчити інструкцію виробника щодо їх використання.
Оцінюючи відбитки, необхідно впевнитися у точності відтворення на них усіх ділянок протезного ложа: рельєфу зубоясенної борозни по периметру кожного зуба, відображення розміщення тканин по перехідній складці. Відбиток придатний до подальшої роботи, якщо на його поверхні немає розмитих, нечітких відбитків зубів і повітряних nop.