Класифікація беззубих верхніх щелеп за Шредером.

Класифікація беззубих верхніх щелеп за Шредером.

Шредер у своїй класифікації виділив три класи верхніх беззубих щелеп.
.
Перший клас характеризується незначною атрофією коміркових відростків та горба верхньої щелепи. Склепіння твердого піднебіння високе, перехідна складка та місця прикріплення вуздечок і щічних складок розміщені високо. За даного класу є добрі умови для ортопедичного лікування, зокрема анатомічна ретенція, яка обмежує зміщення протеза в сагітальному та трансверзальному напрямках.
Другий клас характеризується помірною атрофією коміркового відростка та горбів верхньої щелепи, що забезпечує задовільну анатомічну ретенцію. Перехідна складка та точки прикріплення вуздечок і щічних складок дещо віддалені від вершини коміркового відростка, але точки прикріплення мімічних м"язів, наближаючись до вершини коміркового відростка, під час різкого скорочення можуть зумовити погіршення фіксації протеза. За даного класу ортопедичне лікування не складає особливих труднощів.
Третій клас характеризується значною атрофією, унаслідок чого комірковий відросток майже відсутній, піднебіння стає плоским, перехідна складка знаходиться в одній горизонтальній площині з ним. Ортопедичне лікування таких хворих значно утруднене через відсутність умов анатомічної ретенції. Фіксація протезів стає можливою тільки за наявності доброго замикального клапана.