Штучні фарфорові зуби.

Штучні фарфорові зуби.

Використання фарфорових штучних зубів не втратило свого значення і нині. Необхідно уточнити такі поняття, як кераміка і фарфор. У стародавній Греції в Афінах була частина міста, яка носила назву Keramiks, де проживали гончарі, яких називали Keramius, а їх вироби — Keramos. Звідси і виникла назва "кераміка" (A. Breustedt, 1963). Твердий фарфор винайдено на початку XVIII ст. Бетгером і Чирингаузом у Саксонії. У Росії склад фарфорової маси розробив Д.І.Виноградов (1747). На теренах колишнього СРСР виробництво штучних фарфорових зубів розпочато в 1929 р. в Ленінграді, а в 1930 р. у Харкові.
.
Штучні фарфорові зуби виготовляються із фарфорових мас різного складу. Штучні зуби, виготовлені із фарфору, найбільш повно відповідають естетичним та медичним вимогам порівняно з іншими матеріалами. Такі зуби можуть бути підібрані за формою і кольором у повній відповідності із збереженими зубами, вони біологічно абсолютно інертні; завдяки високій міцності, забезпечують найкращий ефект під час відкушування і подрібнення їжі. Зазвичай стандартні зуби випускають комплектами, які складаються із фронтальної та жувальної групи обох щелеп. Фронтальні фарфорові зуби частіше виготовляють з крампонами, але вони можуть бути з отворами (діаторичними). Жувальна група зубів виготовляється тільки з отворами (діаторичні). Отвори або крампони у фарфорових зубах служать для механічного закріплення їх у пластмасі.
Технологія виготовлення стандартних штучних зубів із фарфору зводиться до пакування і пресування тістоподібної формувальної фарфорової маси в спеціальних бронзових прес-формах. Після пресування штучні зуби витягують і сушать за температури 200 °С у спеціальній печі. Далі їх обробляють вручну і спікають за температури 900 °С протягом декількох хвилин. Потім проводять завершальне спікання за температури 1400 °С протягом 7—12 хв.
Надання різних відтінків штучним зубам за зонами досягається почерговим пакуванням мас різних кольорів.
Промисловий випуск штучних фарфорових зубів здійснює С,-Петербурзький завод "Медполімер". Широкого використання набули німецькі фарфорові зуби "Вівоперл-ПЕ" — фронтальні та "Вівопозил-ПЕ — Ортотип" — бічні, які створені за методикою багатошарової техніки із "перлинним" ефектом.
Крім позитивних якостей штучних фарфорових зубів необхідно назвати і їх недоліки. До основних належать: недостатня міцність зубів у ділянках кріплення крампонів та отворів (в діаторичних зубах). Крім того, виникають певні труднощі під час обробки штучних фарфорових зубів як зубним техніком, так і лікарем. Робота з фарфоровими зубами вимагає від них високої кваліфікації.