Скарги хворого.

Скарги хворого.

Активний діалог лікаря і хворого із своєчасним коректним уточненням того чи іншого моменту та прийняття на себе ініціативи бесіди шляхом цілеспрямовано поставлених запитань слід трактувати як скарги хворого. Найчастіше зустрічаються скарги на відчуття болю у різних органах зубо-щелепної системи. Має значення час виникнення болю: під час вживання їжі чи ні, зокрема, температурний чинник чи тиск під час жування. Локалізований біль у слизовій оболонці може бути зумовлений її травмою за умови глибокого прикусу чи в разі втрати зубів, яка ускладнена глибоким різцевим перекриттям.
.
Біль і печія в язиці спостерігаються у разі глосалгії, зниженні оклюзійної висоти, алергійної реакції, а також у разі несприйняття пластмаси і різнорідних сплавів металів. Необхідно зазначити, що мостоподібні протези із нержавіючої сталі слід розглядати як виготовлені із різнорідних металів, оскільки крім припою, коронок є проміжна частина, яка виготовляється із різних марок сталі. Таким чином, локалізований біль може бути зумовлений різними причинами. Механізм його виникнення повинен бути проаналізований і вияснений у кожного хворого.
Найчастіше хворі скаржаться на порушення відкушування їжі, функцій жування і вимови. За відсутності фронтальних зубів, а також за наявності аномалій у цій ділянці виникає естетичний дискомфорт, що негативно впливає на психіку хворих. В інших випадках хворі звертаються до лікаря після перенесеної травми.
Іншим видом скарг є скарги, що виникають під час розжовування хворим їжі. З боку звичайного жування (фіксований функціональний центр розжовування) розвивається вогнищевий пародонтит, а з протилежного боку, де відсутні функціональні навантаження, відкладається зубний камінь, оскільки на цій ділянці не відбувається самоочищення. У зв"язку з цим лікар повинен уточнити, як хворий розжовує їжу, а в деяких випадках провести додаткове дослідження.
Крім того, хворі можуть скаржитися на кровоточивість ясен, сухість у ротовій порожнині, зміну положення зубів чи їх рухомість, зміну кольору зубів тощо.